Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Colla Gegantera

COLLA GEGANTERA

ELS GEGANTS :

EL TON DE LES PRÈDIQUES

En Ton Berlinga (Ton de les Prèdiques), era seminarista. Disciplinat i intel·ligent, deixà el seminari per amor i abandonat per aquest mateix amor es va refugiar a les muntanyes dela Noui Espinalbet. Era molt conegut a la comarca del Berguedà gràcies als seus discursos molt ben enllustrats i interromputs, sovint, per una lletania d’improperis. Va dedicar part de la seva vida a fer de pagès, cuidant horts a Espinalbet o anant a buscar llenya al bosc. El Ton de les Prèdiques va ser el primer gegant de la colla, es construí l’any 1987 tot i que l’any 1994  se’n va fer un de nou (de 3.40 md’alçada i 35 Kg) degut al seu mal estat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LA TERESA

La Teresadel Torrent era dona baixeta, corbada, dolça i amb una veu molt tendra, tenia un immens amor pels animals, en especial pels conills i les gallines. Va viure a Espinalbet a partir de l’any 36 al’hostal existent a la pujada de l’església, on no faltava mai el pa, la llonganissa i el porró per a tothom qui ho volgués.

Es construí el gegant l’any 1989 amb una alçada de 3.10 i un pes de 46 Kg, però al igual que El Ton, se’n va fer un de nou l’any 1994 d’alçada 3.40 i 35 Kg de pes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EL DIMONI

Utilitzat a la festa Major del poble d’Espinalbet en un ball contra Sant Miquel, el dimoni d’una alçada de 2 metres i 90 centímetres i un pes de 19 Kgva ser inaugurat el setembre del 1987 i el 1994 va ser substituit pel Banyut un dimoni de 3 metres i 29 Kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ELS 4 NANS

Simbolitzen els quatre ravals del poble d’Espinalbet: – Raval dela Font Freda; – Raval de cal Pinetell; – Raval de l’Església; – Raval de cal Pere Sastre.

Surten tan sols per la festa Major del poble, l’últim diumenge de setembre, fent un ball peculiar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LA COLLA GEGANTERA:

Tot començà al setembre de 1987 quan, gràcies a la tenacitat i energia de MªAngels Esteban, es va estrenar el primer gegant. Un cop construits es va anar buscant un grup de jovent del poble que se’n fés càrrec. Més endavant, l’any 1990, una colla d’amics i veïns del poble van fundar l’Associació Cultural Colla de Geganters d’Espinalbet presidida per la mateixa MªAngels i actualmentla Colla Geganterafa sortides amb el Ton ila Teresaa diferents trobades de gegants d’arreu de Catalunya i Andorra. A més a més s’ocupen d’organitzar diferents actes dins del municipi com actes de la festa Major, la Trobadade Gegants, la cantada de caramelles per Pasqua,la Torronada,  la sortida del Patge i els Reis.

 

CONTACTAR:

Per tal de posar-vos en contacte amb la nostra colla, us podeu adreçar a:

 Sílvia Clemente  669-59-52-22
 EMail  espinalbet@gegants.org